Różnorodność Brazylijskiej kuchni

Różnorodność Brazylijskiej kuchni

Brazylia jako mocno zróżnicowany kraj czerpie swoją kulturę z mieszających się trendów. Nie ma się zatem czemu dziwić, iż również w kwestii kulinariów, państwo Ameryki Południowej słynne jest na całym świecie. Wystarczy pooglądać brazylijskie programy kulinarne, by wybrać się nie tylko w podróż po rozmaitych smakach, ale przede wszystkim obyczajach i tradycjach dostępnych w tym egzotycznym kraju.

To tu bowiem łączą się najróżniejsze kultury, tworząc rozwiązania unikalne i wyborne zarazem. Dzięki rdzennym mieszkańcom, a także mocno rozwinięte faunie i florze, potrawy przygotowywane w Brazylii zachwycają niejedno podniebienie.

Kuchnia północnej Brazylii

Bez wątpienia kuchnia północnej Brazylii należy do wizytówki tego kraju pod względem kulinarnym. To ona łączy w sobie starodawne tradycje z nowoczesnymi nutami europejskich potraw. Główne składniki, na których bazuje większość koncepcji to: orzechy brazylijskie, guarana, cupuaçu, annato, tucunnare czy acai. Obecność pikantnych przypraw, owoców morza czy aromatycznych korzeni sprawia, iż kuchnia w północnej Brazylii jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Nawet najbardziej wymagające osoby odnajdą tu swoje smaki. Do najczęstszych potraw spotykanych w tym rejonie zaliczyć można kuskus, cocada, krab, buchada czy tapioka.

Brazylia i jej kuchnia w części południowej

Ten obszar uwidacznia bardzo duże wpływy kuchni włoskiej, portugalskiej, hiszpańskiej a nawet niemieckiej. W regionie Rio de Grande najpopularniejszą formą podawania potraw jest grill, który stanowi szybkie i wygodne rozwiązania. Ponadto, na terenie południowej Brazylii rdzenni mieszkańcy upodobali sobie wszelkiego rodzaju makarony, korzenie, ziarna oraz kurczaki. Tu bardzo dobrze widać nurty stawiające na mięso w towarzystwie roślin. Brazylia, dzięki olbrzymiej ilości roślin, jak i zwierząt może pozwolić sobie na własne eksperymenty.

Początkowo, duży wpływ miała kuchnia portugalska i hiszpańska. Obecnie można dostrzec wiele kulinarnych nowości, charakterystycznych tylko dla tego regionu.