Brazylia – tradycyjne dania, które warto spróbować!
Dominującymi w brazylijskiej kuchni elementami są z pewnością maniok, suszony dorsz, czarna fasola, ryż bądź włoskie makarony. Dzięki swojej lokalizacji, w regionalnej kuchni można spotkać również owoce morza. Brazylia daje wiele możliwości smakowych, dzięki czemu uważana jest za jedną z najlepszych opcji dla wymagających turystów.
Istnieje kilka potraw, charakterystycznych dla tego regionu. Możliwość ich zasmakowania pozwala na przeniesienie się w kulinarną przeszłość, tak odległą od polskiej realności. Jeśli więc wybieracie się do Brazylii, nie zapominajcie o propozycjach umieszczonych poniżej.
Feijoada – tradycyjne dane stanowiące wizytówkę Brazylii
Narodowa potrawa stanowiąca kwintesencję smaków. Swoją formą przypomina gulasz, oparty na obecności różnego rodzaju mięs i podrobów, zestawionych z czarną fasolą. Jego dodatkowy urok polega na tym, że jest podawany w kamiennej miseczce z dodatkiem ryżu, plasterkami pomarańczy i prostą sałatką. Niekiedy dodatki stosowane w tej potrawie mogą się minimalnie od siebie różnić, jednak jest to potrawą, którą zdecydowanie warto spróbować.
Churrascaria, czyli widowiskowo i dużo
Ten rodzaj serwowania potraw, popularny jest na terenie całej Brazylii. Polega on na wyborze baru sałatkowego bądź opcji wzbogaconej mięsem. To z pewnością inspirujące rozwiązanie, bazujące na podróżowaniu między stolikami kelnerów, trzymających w rękach długie szpikulce z różnego rodzaju, grillowanym mięsem. Każda z restauracji serwujących takie koncepcje, posiada swoje menu, jednak zaliczyć do niego można wołowinę, wieprzowinę, żeberka podawane na kilka, rozmaitych sposobów. Z pewnością jest to prawdziwa uczta dla podniebienia mięsnych smakoszy.
Brazylia posiada jeszcze kilka ciekawych potraw, wartych uwagi każdego. Decydując się na pobyt w tej części Ameryki Południowej warto postawić na kulinarne doznania. Pozwalają one na podróż nie tylko wśród smaków.