Wyśmienita herbata z Brazylii
Nie od dziś wiadomo, że Brazylia podobnie jak RPA należy do państw, które oferują innym krajom tzw. herbaty schludne. Do najbardziej popularnych odmian zaliczyć można brazylijską Mate i Lapacho. Są ona niezwykle aromatycznymi i popularnymi na świecie koncepcjami, które z roku na rok podbijają coraz więcej serc.
Herbata jest napojem docenianym niemalże na całym świecie. Również w Polsce coraz więcej osób docenia smakowe walory takiej propozycji. Brazylia jest jednym z najbardziej popularnych miejsc, w których uprawia się krzewy herbaciane.
W jaki sposób powstaje słynna Lapacho?
Herbata, o której mowa powstaje z czerwonej i bardzo charakterystycznej kory drzewa, które nosi taką samą nazwę. Roślina porasta głównie Brazylię, dlatego to właśnie jej obszar uznawany jest za kolebkę Lapacho. Herbata posiada bardzo wyrazisty i soczysty smak, a dodatkowo wykazuje dobre właściwości zdrowotne. Pozwala na wzmocnienie układu odpornościowego, przyczyniając się również do zwalczania chorób związanych z nerkami, żołądkiem czy dolegliwościami gorączkowymi. Brazylijska propozycja dostępna jest niemalże wszędzie. Można spożywać do trzech filiżanek dziennie.
Brazylijska Yerba Mate
Napój wspomniany powyżej odznacza się przyjemnym, delikatnym smakiem. Otrzymuje się go z liści i gałęzi paragwajskiego ostrokrzewu, który również porasta tereny Brazylii. Wysokość wiecznie zielonego drzewa osiąga nawet 15 metrów. Choć Yerba Mate posiada niewielkie ilości kofeiny, skutecznie działa pobudzająco, przyśpieszając ludzki metabolizm, a tym samym przyczyniając się do efektu szybszego spalania tkanki tłuszczowej. To doskonałe rozwiązanie, pozwalające na prawidłowe działanie układu nerwowego.